månadsarkiv: maj 2016

Förberedelser inför sommaren

Nu pågår vårsysslorna för fullt. VI sätter stängsel på det nyligen renoverade naturbetet för att kunna beta det framåt sommaren. Om inte marken hävdas så kommer lövet att fullkomligt explodera i och med att vi huggt bort så mycket. Parallellt med det så pågår det aldrig sinande arbetet med att byta ut gamla taggtrådar mot släta eltrådar. Det är fortfarande ett antal hundra meter kvar runt inägorna på hemskiftet, men trägen vinner…

Så kom kalven till vår nyinköpta ko nr 584.

Så kom kalven till vår nyinköpta ko nr 584.

Vår nyinköpta ko 584 nedkom med en kalv för ett par veckor sedan, en liten tjurkalv. Av årets kalvningar så blev det 4 kvigkalvar och 3 tjurkalvar. Vi har därför valt att köpa in lite tjurkalvar av en granne för att få kalvar till alla köttlådor i höst. De fyra kvigkalvarna skall vi behålla för att kunna utöka besättningen under nästa år. Går ladugårdsbygget i lås så kommer vi ha ett stort underskott på djur vintern 17-18.

Det är en härlig syn nu när alla djuren betar ute och arbetstiden som i vintras lagts på strö och foder kan nu läggas på stängsel och vattenanläggningar. En uppdatering om vattenförsörjning kommer innan sommaren.

Till de av er som ännu inte bokat sig för en låda till hösten passa på nu. Snart är alla bokade.