Kategoriarkiv: Nötkreatur

Förberedelser inför sommaren

Nu pågår vårsysslorna för fullt. VI sätter stängsel på det nyligen renoverade naturbetet för att kunna beta det framåt sommaren. Om inte marken hävdas så kommer lövet att fullkomligt explodera i och med att vi huggt bort så mycket. Parallellt med det så pågår det aldrig sinande arbetet med att byta ut gamla taggtrådar mot släta eltrådar. Det är fortfarande ett antal hundra meter kvar runt inägorna på hemskiftet, men trägen vinner…

Så kom kalven till vår nyinköpta ko nr 584.

Så kom kalven till vår nyinköpta ko nr 584.

Vår nyinköpta ko 584 nedkom med en kalv för ett par veckor sedan, en liten tjurkalv. Av årets kalvningar så blev det 4 kvigkalvar och 3 tjurkalvar. Vi har därför valt att köpa in lite tjurkalvar av en granne för att få kalvar till alla köttlådor i höst. De fyra kvigkalvarna skall vi behålla för att kunna utöka besättningen under nästa år. Går ladugårdsbygget i lås så kommer vi ha ett stort underskott på djur vintern 17-18.

Det är en härlig syn nu när alla djuren betar ute och arbetstiden som i vintras lagts på strö och foder kan nu läggas på stängsel och vattenanläggningar. En uppdatering om vattenförsörjning kommer innan sommaren.

Till de av er som ännu inte bokat sig för en låda till hösten passa på nu. Snart är alla bokade.

Tillökning på gården

I och med den dramatiska utvecklingen vid kalvningen i förra inlägget så minskade chansen att få kon dräktigt igen, kan ju bli svårt utan livmoder. Därför fattades det ett snabbt beslut häromsistens att skaffa ytterliggare en ko. När grannen Mikael ringde och frågade om jag ville vara med och dela på frakten på en ko så var jag inte sen att tacka nej. Att den sedan även var dräktig gjorde ju inte saken sämre. Den långsiktiga planen har ju varit att avla på Pollade djur (genetiskt hornlösa) och nu dök chansen upp i och med denna kviga. Hon levererades häromveckan till Mikael och jag var tillsammans med Åsas Far och hämtade henne. Så nu kommer vi ha 7 kalvar i sommar! Hurra!

I takt med det fina vädret så har nu gräset börjat växa på allvar på då på åkrar och beten, vårat mål är att kunna släppa djuren på bete runt 1:a maj för att lätta lite på markbelastningen runt deras hydda. Det frestar ju marken hårt med en vinter likt den vi haft, ingen tjäle och mycket regn. Förhoppningsvis kan vi återanvända rubriken i detta inlägg redan om någon månad då det om allt går i lås kommer tre linderödsgyltor hit. De är tänkta att bli julskinka till jul och mitt mål är att kunna skaffa fram foder i form av vårat och vänners matavfall tillsammans med ensilage och lite kross. Jag återkommer med bilder då grisarna anlänt.

Djurhantering

Nu har alla kalvarna landat! Vi var ju lite misstänksamma och oroliga för att två av korna skulle bli kalvlösa, men så blev inte fallet. Båda har kalvat med några dagars mellanrum och vi har nu fem kalvar struttandes runt i hagen. Vi har ju nämligen släppt på dem på betet, något de blev väldigt förtjusta över. Det är inte bara kor som kommer inifrån en mörk ladugård som blir tokiga när de kommer ut, utan även kor som gått ute hela vintern blir helt euforiska när de kommer ut i en större beteshage. Detta yttrar sig genom att alla rusar till ena änden av hagen för att genast vända o rusa tillbaka, så håller de på tills de flåsande inser att det faktiskt finns färskt gräs att tugga på.

Så åter till rubriken. För att bli lite klokare avseende arbetsmiljön i närkontakten med djuren så har jag gått en kurs i säker djurhantering. Kursen bestod av två delar där den första handlade om fysisk arbetsmiljö i t.e.x ladugårdar. Mycket givande och en hel del tänkvärda saker. Men del två var det som etsade sig fast hos oss alla. Även de äldre garvade bönderna med decennium av erfarenhet var sugna på att åka hem och prova. Det handlade om hantering av djuren utan att stressa dem, man uttnyttjar istället deras naturliga beteende och jobbar med att ”sätta tryck” på dem genom att jobba in och ut ur deras flyktzon. När man får dem i rörelse lättar man på ”trycket”. Man använder sig även av deras balanspunkt, befinner man sig bakom den så kan man få dem i rörelse och är man framför så kan man bromsa och stoppa dem.

Sophie hanterar kvigor

Sophie hanterar kvigor

Vår föreläsare för dagen var Sohie Atkinson, forskare på SLU. Ingen trodde henne riktigt när hon skulle få de aldrig hanterade kvigorna innanför grindarna. Men nog fixade hon det. Hon valde även ut två kvigor som hon sedan avskiljde och släppte ut. Detta utan att stänga, bara genom sin position och rörelse i förhållande till djuren lyckades hon med detta. Nu skall kossorna hemma drillas på detta vis!

Ketchupeffekten

Nu har vi gått och väntat ganska länge på att vårens första kalv skall komma. Så under januariväntan har jag passat på att åka lite längd och i måndags var det dags för öppet spår. Det gick toppen men nog gör det lite ont varstans efter ansträngningen. När jag slog på telefonen på kvällen så var årets första kalv född.

Den nyaste medlemmen i flocken, en tjurkalv.

Den nyaste medlemmen i flocken, en tjurkalv.

Idag fredag vad det kontorsdag för både mig och Åsa, men under ett telefonsamtal så kikade jag ned på korna. Var det inte en som gick med svansen lyft? Snabbt ut och mycket riktig så var det ytterliggare en kalv på gång. Jag förste ut de andra djuren men behöll även 71an som även hon lyfte på svansen nu. Vips så var det hon som kalvade, trots att 72an redan hade en klöv som stack ut. Så kan det gå.

kalv nr 2

Nu skall jag ut och kolla hur det går för 72an.