Kategoriarkiv: Allmänt

Nya utmaningar

Efter en höst och vinter som passerade med blixtens hastighet så är våren här. Vårbruket är i full gång och detta år avser vi att plöja och så in ca 3 Ha. Vi skall prova med havre som skyddsgröda för gräset och sedan ensilera det som foder åt djuren. Förhoppningsvis kan vi öka på så att vi inte behöver köpa något foder till nästa vinter.

2016 års skörd räcker nog precis, det hänger lite på om gräset vill komma i gång och växa. Just nu står det och stampar lite då det fortfarande är ganska kallt med framför allt kalla nätter. Besättningen består idagsläget av 6 kor med kalv, 4 kvigor och 7 st köpta mjölkraskalvar.

För er som inte bokat någon köttlåda för i år så finns det fortfarande möjlighet till det. Skicka gärna ett mail så bokar vi in er.

För att blicka lite framåt så är det et ladugårdsbygge som ligger i pipelinen, vi avvaktar beslut från länsstyrelsen och sedan hoppas vi kunna komma igång. Risken är dock att vi får avvakta tills nästa vår de de har otroligt mycket att handlägga.

Hösten är här

Efter en intensiv sommar som dessvärre inte uppdaterats här i bloggen så är hösten här. Sommaren har varit otroligt torr och vi har aldrig haft så här lite vatten, det är lägsta nivån på 50 år. På grund av detta så har vi fått köra vatten till djuren under hela sommaren och vi fortsätter med det tills kylan sätter stopp. Under sommaren så har det mest varit tillsyn av djuren och vi har haft ett antal rymningar från betet uppe i Gunnamo. De inköpta kalvarna var ganska rymningsbenägna och lärde sig att gå igenom taggtråden. När vi kompletterade med elstängsel så var det svårt att få det jordat då det va så torrt i marken så kalvarana gick igenom även detta stängsel. Efter ett antal sena nätter och tidiga morgnar med kalvjakt så lyckades de riva ett av taggtrådsstaketen och en eftermiddag fick jag ett samtal av en granne att de hade siktats hemma i Sötåsa. De hade gått genom skogen och var nu hemma i byn. Så kan det gå.

Nytt på gården är de tre Linderrödssvinen som vi tänkte göra julskinka av till jul, de är fantastiska på att ta tillvara matrester från hushållet. De är väldigt sociala djur och gillar att bli klappade.

Årets köttlådor kommer att levereras i november och jag återkommer med mail till er som har beställt så fort jag fått klart med styckaren.

Våren i antågande och kalvarna med den

Äntligen är våren här!! Snön har smält, tjälen har gått ur jorden och blommorna kikar upp ur marken. Med våren så kommer också kalvningarna och i år var det vår Charolais som var först ut. Jag var på väg ett ärende när jag såg att hon gick för sig själv i hagen bakom ladugården. Åkte snabbt och gjorde mitt ärende och när jag var tillbaka så stack det mycket riktigt ut en klöv. Jag höll mig vid korna medan jag utförde lite sysslor med foder mm. Men när hon efter nån timme inte nått någon framgång och värkarna inte verkade finnas där så anade jag fara å färde. Min granne Leif, i grannbyn, är en minst sagt erfaren man inom kalvningar och råkade vara tillgänglig just i denna stund. Han konstaterade snabbt att kalven var för stor och dessutom hade kalvens tunga antagit en blå färg. Vi fäste ett rep om varje klöv på kalven och fick med gemensamma krafter ut kalven efter en lång stunds slit. Efter att ha torkat kalven torr med halm och tömt andningsvägarna på fostervatten så rosslade han till och slog upp ögonen. Vilken framgång att få liv i honom.

Utmattad efter kalvning och behandling hämtar hon kraft i hallen

Utmattad efter kalvning och behandling hämtar hon kraft i halölen

Lyckan var dock inte helt fulländad då kon fick framfall isamband med kalvningen och nu hade hela livmodern på utsidan. Det tog ca 1,5 timme innan veterinären var på plats och efter lite lugnande tillsammans med en ryggmärgsbedövning så började det mödosamma arbetet med att försöka stoppa in insidan av kon på just insidan. Vi hade tyvärr ingen framgång i detta arbete och efter ca 2 timmars arbete så fattade veterinären beslut om att amputera livmodern. Operationen gick relativt smidigt (åtminstone jämfört med övriga utmaningar under dagen) och när mörkret föll så var både ko och kalv i livet. Kon var dock rejält omtumlad och trött. Det fick till följd att jag fick störa grannen Kenneth i byn åt andra hållet o fråga om han möjligen kunde ha lite råmjölk i frysen. Visst hade han det och återigen påminns man om vilken styrka det är med hjälpsamma grannar.

Kvällen ägnades åt att få i kalven Leif lite råmjölk

Kvällen ägnades åt att få i kalven Leif lite råmjölk

Kalven var lite svårflirtad men tillslut så hade jag med Åsas, Kenneths och Linneas hjälp fått i honom ett par liter mjölk och han kändes lite piggare. På morgonen efter så fick han ytterliggare ett par liter råmjölk och under förmiddagen så stod kon upp så han fick dia lite.

Idag så har det gått nästan två veckor och både ko och kalv är pigga och igång. Vilket mirakel att vi fick behålla båda. Efter den dramatiska kalvningen så har ytterliggare en kvig- och en tjurkalv kommit. Vi väntar med spänning på resten.

Renovering av Betesvall

Under hösten -15 har jag tillsammans med skogsstyrelsen inventerat en gammal förfallen betesvall på ca 1,3 HA. Slyet stod 2-3 m högt och när det är pålövat så är det en ogenomträngbar djungel.

I korthet så skall vi göra följande; Röja bort allt inväxande triviallöv (läs sly), Återhamla gamla hamlade lindar, Tillskapa död ved av Ek och Hassel, Avverka och köra bort barrträd, Bevara fågelträd. När detta är klart om ett och ett halvt år så har vi skapat en betesvall som den såg ut förr i tiden. Genom att det kommer att finnas rikligt med löv bl.a hasselbuskar så kommer vi få ett rikt insektsliv. För att minimera risken för körskador så blir den hel del av arbetet motormanuellt och den mesta körningen av ris och timmer gör jag själv med jordbrukstraktorn.

Vi (eller snarare troligt att vår granne Stig) kommer att släppa på och beta direkt till våren och iom att vi betar utan att tillföra konstgödsel så kommer floran på sikt att utvecklas och likna forna tiders beten. För de av er som läser detta och har vägarna förbi oss, titta gärna in och kolla av hur arbetet framgår. Det kommer att bli en idyll värd att besöka, i överkanten av slänten som utgör betesvallen står en ståtlig ca 2,5 m hög stenmur och det rikliga utbudet av krokiga, liggande träd är perfekta för barn att klättra i. Gott om hassel ger ju ett utmärkt tillfälle för gammal och ung att tälja sig en pilbåge.

Midvinternattens köld är hård

Nog kan man säga att vintern kommit med besked nu. Från höstväder i december till riktig vinter nu i januari. Det har som ni säkert märkt varit lite skralt med uppdateringar under hösten men på gården har arbetet fortskridit. Vi hoppas att de av er som köpt köttlådor är nöjda och att ni är sugna på att hälsa på oss framåt våren när kalvarna kommer. Det är ju 5 kor och en kviga som (förhoppningsvis) är betäckta. Tjuren Bellman har gått vidare till köttbullshimlen och rekrytering av hans ersättare pågår för fullt. I år skall vi dock endast skicka tjurkalvarna på slakt, kvigorna får bli kvar för att utöka besättningen lite.

De rutinmässiga sysslorna med utfodring och strö pågår dagligen i kyla nedåt -16 grader och i år har lyckan hittils varit med oss och vi har sluppit igenfrysning av vattenanläggningen. Detta är ju lite av en mardröm annars, när det väl fryser så skall det ju tinas och repareras och allt detta skall ju ske med blöta händer i sträng kyla. Att ha korna ute året runt är lite annorlunda jämfört med att ha dem i ladugård. Det som är mest påtagligt är hur väl djuren pälsar på sig. Pälsen blir väldigt tjock, det är inte ovanligt att det ligger lite snö på ryggen på djuren som inte smälter undan. Men ochså foderhanteringen skiljer sig en del. Inomhus har man ofta ett foderbord där man rullar upp foder från en bal dagligen till djuren. Vi har valt att mata djuren med en foderhäck där man ställer i en bal i taget. Fördelen med detta är att man inte behöver mata varje dag. Nackdelen är att det blir ganska mycket spill av fodret (kanske 25%).

Övriga arbeten med stängsel och maskinhall får nu vänta tills våren kommit!

Är ni sugna på att beställa köttlådor för hösten 2016 så skicka oss ett mail!

Sensommartider

Nu har sommaren swischat in och är återigen på väg ut med kallare nätter och morgnar. Årets skörd av foder blev bättre än förväntat och utvecklingen över åren ser ut som följande: 2013 30 balar, 2014 50 balar och i år 2015 77 balar. Alla dessa år är det samma areal (ca 7,5 HA) som vi slagit. Skillnaden är att jag under senare år tillfört både stallgödsel och konstgödsel. Det är skönt med en skörd som gör att vi slipper köpa foder i vinter! Kanske kan vi till och med behålla en extra kviga med det extra fodret.

Nu sedan ett par veckor går alla djuren hemma runt gården då även de utlokaliserade kvigorna skall bli betäckta. Det blir ett ganska hårt betestryck men med lite flyttningar mellan betena så funkar det bra. Mjölkbranschens kris syns nu även hos oss på köttsidan, här i form av kalvbrist. Mjölkbönderna står för en stor del av de kalvar som föds upp till köttproduktion och när en mjölkbonde om dagen lägger ned så får det konsekvenser.

När campingsäsongen lugnar ned sig blir det fortsatt fokus på maskingaraget och en del stängsling som skall göras nere i Gölsebo.

Sommar efter midsommar

Nu är sommaren äntligen här, tja åtminstone om man tittar i almanackan. Snart är det dags för vallskörd, om bara vädret kunde hålla sig några dagar i sträck utan regn. Det ser ut att ha vuxit bra och det skall bli kul att se effekten av den gödsel jag spridit på åkrarna.

Nytt fräscht bete

Nytt fräscht bete

Eftersom maj varit så kall så,har det blivit en del runtflyttande av djuren för att hitta bete åt dem. Kvigorna som är på kollo i gunnamo har skött sig toppen ända tills midsommardagen. Då blev en av dem brunstig och valde att rymma 5 ggr samma dag, tur man har grannar som är snälla och hjälpsamma. Typiskt att det skall hända när man inte är hemma.

Nu är dessutom kull nr 2 på gång hos hönsen då en höna ligger på 6 ägg. Av de 4 första kycklingarna har vi bara 3 kvar då en lyckades rymma och frös ihjäl.

Fortsatt glad sommar!

På kalvfronten inget nytt

Nu är verkligen våren här efter en kylig påsk. På gården pågår bygge av maskingaraget samt ett NOKÅS projekt där vi tillsammans med skogsstyrelsen återställer ett bryn mot sjön i gölsebo. Dumt nog så åtog jag mig att skota både virke o ris trots att det egentligen inte finns tid till det.

Här lapar kalvarna sol.

Här lapar kalvarna sol.

Torkar det lite till så skall jag harva över åkern ett par gånger till innan vi sår. Vi har även ett par ton gödning som skall ut på åkrarna med vår grannes hjälp.

Vårkänsla i luften

Nu efter en månad med lite snö och vinterkänsla så börjar solen värma bort de sista snöfläckarna. Korna har äntligen lämnat leran utanför sitt hus och ligger nu och jäser i hagen nedanför ladugården. De har av någon anledning inte velat vara där när det var snötäckt.

Beteshagen bakom ladugården nu i bruk.

Beteshagen bakom ladugården nu i bruk.

Nytt för idag är att vi numera är med på www.wernamaten.se hemsidan. Har ni inte kollat där tidigare gör ett besök och kolla in all lokal mat som finns tillgänglig.

Nu börjar dessutom tidpunkten för kalvning närma sig, spänningen stiger…

Slut på året 2014

Nu kan vi summera året som gått, produktionsmässigt så har det blivit köttlådor av två kalvar medans en kalv sålts som liv. Några av de stora gick till konventionell slakt, något som vi när vi fått ordning på logistiken skall undvika.

Lite välbehövlig värme vid -14 ute.

Lite välbehövlig värme vid -14 ute.

Nu tar vi nya tag inför 2015. Nytt är att vi utökat med 3 ha åker till och på sikt efter lite restaurering ett par hektar bete. Vi har ännu inget system för beställningar av köttlådor hösten 2015 men är ni intresserade så skriv en kommentar så kontaktar vi er.

Gott nytt år alla!